Orada

Orada, za mnoge kraljica Jadranskega morja in morskega ribolova, ima med ribiči na morju prestižen sloves. Velja za zelo cenjen ulov, saj ima zelo okusno meso. Je bela morska riba iz družine šparov, njeno znanstveno ime je Sparus aurata, zaradi značilnega zlato rumenega pramena nad očmi ji nekateri rečejo tudi zlatobrov. Na različnih območjih hrvaške jadranske obale in otokov orado poznajo tudi pod imeni komarča, podlanica, zlatica in podobnimi.

Je masivna riba, bočno je precej stisnjena. Oradin hrbet je modro zelene barve, boki sivo-modri z vzdolžnimi temnejšimi progami, na zgornjem robu škržnega poklopca pa ima črno pego. Za orado je značilna tudi parabolična zakrivljena glava z velikimi usti. Ima močne zobe, meljake, z njimi pa brez težav tre školjčne lupine, saj so prav školjke njena najljubša hrana, zato se rada zadržuje v bližini večjih školjčišč. Če teh ni blizu, je zadovoljna s čemer koli, teknejo ji tudi raki, veliki črvi, škampi, polži, sardele, sipice, lignji, ali kar koli drugega.

Kraljica Jadranskega morja živi v obalnem pasu, dobro se počuti v globini do 20 metrov, pozimi pa se umakne globlje v morje, do 50 metrov. Njen dom so tudi vsa morja v Sredozemlju, Črno morje in priobalni pasovi Atlantskega oceana. Uživa v tihih, čistih zalivih s kamnito ali peščeno podlago, zaide pa tudi v ustja rek. Ker ni pretirano občutljiva na hrup, pa velikokrat zaide tudi v bolj oblegane luke, ne motijo je niti ladje, trajekti ali čolni.

V naravnih okoliščinah zraste do dolžine 70 centimetrov, njena teža pa doseže tudi do deset kilogramov, vendar je priporočena lovna teža omejena na 60 dekagramov, pri dolžini ribe 30 centimetrov. Orada spolno dozori v drugem letu starosti. Zelo zanimivo in nenavadno je dejstvo, da se pri samcih v tretjem ali četrtem letu moški spolni organi začnejo spreminjati v ženske. Gre za dvospolno žival. Takoj, ko se samec prvič zmresti se začne spreminjati v žensko in tako ostane do konca življenja. Tako so vsi starejši, veliki primerki orad brez izjeme samice.

Ker je orada zelo prilagodljiva riba, je zelo primerna tudi za vzrejo v ribogojnicah, kjer hitro raste in v dveh letih doseže prodajno težo med 25 in 30 dekagramov. Orada je tudi izjemno priljubljena pri vseh, ki prisegajo na športni ribolov. Lovijo jo s palico, na parangal, z mrežami, s harpunami, priljubljen pa je tudi lov na orade s podvodno puško. Meso mladih orad je izjemno okusno, pri starejših in večjih pa lahko postane nekoliko pusto. V najvišji kakovostni razred sodijo ribe do enega kilograma teže. Poznavalci jih pripravljajo na različne načine, pečejo jih v pečici, na žaru, cvrejo in kuhajo v sopari.