Hvar

OTOK HVAR

Hvar, ki meri 299,6 kvadratnih kilometrov, je v turističnem pomenu najbolj znan jadranski otok, še posebej radi pa ga imajo Slovenci. Večina turističnih naselij in apartmajev se nahaja na zahodnem delu otoka, ki je prek največjega pristanišča v Starem Gradu z redno trajektno linijo povezan z mestom Split. Tu se nahajajo vsa večja turistična naselja, ki so prek moderne cestne infrasturkture lahko dostopna gostom s celine.

Prvinski, divji in neokrnjen zaliv Uvala Duboka, kjer od leta 2012 deluje ribogojnica Hama

Nasprotno pa vzhodni del Hvara s trajektnim pristaniščem Sučuraj, ki je s celino povezan preko Drvenika, na skrajnem robu otoka predstavlja divjo in neokrnjeno naravo z območji, ki so zaradi svoje odmaknjenosti ušla pastem industrializacije in sodobne družbe. Ribogojnica Hama se nahaja v zalivu Uvala Duboka v bližini manjšega naselja Bogomolje, kjer ni javne električne napeljave in vodovoda, se pa zato zaliv ponaša s kar tremi naravnimi izviri sladke vode. Bogomolje in Sučuraj povezuje ozka krajevna cesta, kjer je zaradi nevarnosti zdrsa z dvignjenega cestnega platoja priporočljiva hitrost 40 kilometrov na uro, kar od obiska tega predela odvrne marsikaterega cestnega udobja vajenega turista. Zalivi na južni in severni strani vzhodnega dela otoka so zaradi goratega terena težko dostopni saj zahtevajo strm in za marsikaterga voznika nevaren spust v dolino proti morju. To je razlog, da so ta območja manj privlačna za množični turizem, prav zato pa so ostala toliko bolj prvinska, divja, čista in neokrnjena, ter nadvse primerna za dejavnost trajnostnega ribogojstva.

Hvarske znamenitosti: med bučnim razkošjem in tiho skromnostjo

Sonce na Hvaru v povprečju sije 2718 ur na leto, po številu sončnih dni je Hvar na prvem mestu v primerjavi s kraji ob jadranski obali. Otok pokrivajo nasadi vinogradov in oljk, bogat je z aromatičnimi rastlinami, dišeči borovimi gozdički pa obraščajo, po mnenju mnogih, najlepše plaže na Jadranu, ki se brez težav uvrščajo med najbolj atraktivne in slikovite obale na svetu, s kristalno čisto smaragdno obarvano morsko vodo. K tej podobi raja pa je treba dodati še očarljivost hvarskih naselij s številnimi kulturnozgodovinskimi spomeniki.

Med najbolj atraktivnimi so ostanki rimske poletne hiše in utrjena vila pesnika Petra Hektorovića, v Starem Gradu je bila zgrajena leta 1520 in poimenovana Tvrdalj, ter Arsenal v mestu Hvar, nekdanja ladjedelnica in prostor za popravilo rimskih galej. Na njegovem »podstrešju« vse od leta 1612 deluje najstarejše javno gledališče v Evropi, ki se mu je v 20. stoletju pridružila galerija sodobne umetnosti. Mesto Hvar je najbolj obiskano naselje na otoku kamor s svojimi razkošnimi jahtami radi prihajajo tudi petični, zabave željni gostje, kjer pohajanje po ulicah s sendvičem in plastenko pijače v roki ni dovoljeno. Tisti, ki si želijo več spokoja in miru, pa raje obiščejo opuščeno kamnito pastirsko naselje Humac iz 17. stoletja. Slednji velja za čudovit primerek skromnega in pogosto premičnega ljudskega stavbarstva. Lastniki ga počasi obnavljajo in bržčas se bo doslej tihi Humac kmalu spremenil v prestižno turistično naselje.